• Ondernemers met webshops kunnen hun btw-betalingen voor alle EU-landen waar ze verkopen, bij één loket afhandelen.
  • Webshops die in het vierde kwartaal gebruik willen maken van de zogeheten Unieregeling, kunnen zich daar tot 1 oktober voor aanmelden.
  • Sinds deze zomer zijn webshopondernemers die voor meer dan 10.000 euro buiten Nederland verkopen, verplicht de btw-tarieven van het land van de klant gebruiken.

Met de feestmaanden op komst kunnen webshopondernemers die hun producten in meerdere EU-landen verkopen, ervoor kiezen om de btw die de afzonderlijke landen heffen, in een keer af te handelen. Ondernemers die in het vierde kwartaal gebruik willen maken van de zogeheten Unieregeling, moeten zich daar vóór 1 oktober voor aanmelden op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Sinds 1 juli dit jaar moeten webshopondernemers die voor meer dan 10.000 euro verkopen aan particulieren in EU-landen buiten Nederland, altijd de btw-tarieven van het land van de klant gebruiken. Ze kunnen btw-aangifte doen in elk land afzonderlijk, maar dat ook doen via de Unieregeling en het bijbehorende éénloketsysteem van de Belastingdienst.

Lees ook: Nieuwe Europese btw-regels voor webshops per 1 juli: hier moet je als ondernemer op letten

“Op dit moment hebben meer dan 7.000 webshopondernemers gekozen voor de Unieregeling”, zegt e-commerce expert John Piepers van de Belastingdienst in een toelichting. “Deze webshopondernemers doen voortaan elk kwartaal één btw-melding en btw-betaling over hun EU-verkopen en de Belastingdienst zorgt er vervolgens voor dat de btw in de andere EU-landen wordt gemeld en afgedragen.”

Topomzet in vierde kwartaal?

Webshopondernemers die normaal niet aan de grens van 10.000 euro komen wordt aangeraden goed in te schatten of ze dat in het traditioneel sterke vierde kwartaal met Sinterklaas en kerst misschien wel gaan doen. Ook als ze die grens pas ergens in december overschrijden moeten ze al voor 1 oktober aangeven of ze gebruik willen maken van de Unieregeling.

Ondernemers die niet kiezen voor het éénloketsysteem (de Unieregeling), moeten zich registreren bij de lokale belastingdiensten van de EU-lidstaten van hun klanten en moeten dan ook zorgen dat hun facturen voldoen aan de factuureisen van de landen waar ze verkopen.

Sowieso moeten ondernemers in hun webshop de consumentenprijzen altijd inclusief de lokale btw vermelden.

[activecampaign form=30]

LEES OOK: De beste bestelknop voor je webwinkel: dit zijn de meest effectieve kleuren, vormen en teksten